Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, primila je danas novoimenovanu ambasadorku Republike Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan.

Ministarka Pribilović je poželjela dobrodošlicu ambasadorki Ozan i upoznala je sa preduzetim aktivnostima i napretku na planu reforme javne uprave u Crnoj Gori, kroz unapređenje demokratije i usklađivanje pravnog sistema s evropskim standardima i najboljom praksom.

„Pred Ministarstvom javne uprave je puno izazova i usmjereni smo na stvaranje efikasne, servisno opredijeljene javne uprave na državnom i lokalnom nivou, poboljšanju kvaliteta javne usluge, modernizaciji, s posebnim akcentom na razvoj e-uprave i digitalnog društva, istakla je ministarka Pribilović.

Ona je kazala da su vlade Crne Gore i Turske ranije potpisale Memorandum o saradnji u oblasti informacionog društva između, kao i da očekuje da se ta saradnja unaprijedi naročito u dijelu razmjene iskustva u uspostavljanju novih elektronskih servisa, koji bi omogućili efikasniji način pružanja usluga građanima i privredi u Crnoj Gori.

Ambasadorka Ozan se zahvalila na srdačnoj dobrodošlici i tradicionalnom prijateljstvu i međudržavnoj saradnji Crne Gore i Turske i pozdravila aktivnosti u izgradnji moderne i efikasne javne uprave i implementaciji plana optimizacije i pozdravila napore Crne Gore u procesu evropskih integracija.

Ona je istakla spremnost za saradnju i razmjenu pozitivnih iskustava u oblasti e-uprave, s obzirom na veliko iskustvo na tom polju u Turskoj kroz instituciju Turksad.

Na sastanku je postignuta saglasnost da postoji značajan prostor za saradnju dvije države i razmjene najbolje prakse u cilju unapređenja poslovanja i osnaživanja kapaciteta za sprovođenje refome javne uprave.