Vlada Crne Gore i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori organizuju u utorak, 9. oktobra 2012. godine, prezentaciju portala za elektronske peticije – „Glas građana“, čiji je cilj pružanje mogućnosti građanima Crne Gore da utiču na kreiranje javnih politika, kroz podnošenje peticija Vladi o pitanjima iz njene ustavne nadlešnosti.

Na prezentaciji će uvodna izlaganja imati predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić i stalni koordinator Sistema UN i stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski, nakon čega će uslijediti praktična prezentacija Portala.

Platforma „Glas građana“ omogućiće građanima da podnose peticije Vladi i na taj način predlažu konkretne akcije u vezi sa pitanjima koja oni smatraju važnima za društvo. Sve elektronske peticije građana koje dobiju najmanje 6.000 potpisa putem portala „Glas građana“, biće pretočene u formalne inicijative i razmatrane na sjednici Vlade Crne Gore.

Projekat „Glas građana“ dio je multilateralne inicijative za Partnerstvo otvorenih vlada (eng. Open Government Partnership – OGP), čija je misija da obezbijedi konkretnu posvećenost vlada unapređenju transparentnosti, osnaživanju uloge javnosti u procesu kreiranja politika, borbi protiv korupcije i afirmaciji upotrebe novih tehnologija, u cilju jačanja upravljanja kroz saradnju između vlada i građana. Crna Gora je postala članica ove inicijative nakon što je Vlada Crne Gore usvojila Akcioni plan i predstavila ga na prvoj godišnjoj konferenciji Partnerstva, održanoj u aprilu 2012. godine u Brazilu.

Prezentacija će se održati u Press centru Vlade Crne Gore, u 10.30 sati.

Akreditacije za praćenje prezentacije treba izvršiti kod Biroa za odnose s javnošću, na tel. 482 – 848 ili putem e-maila biro@gov.me