Video: Održane javne konsultacije Partnerstva za otvorenu upravu – I dio

Operativni tim Partnerstva za otvorenu upravu održao je u utorak, 9. juna 2015. godine druge javne konsultacije u sklopu izrade II Akcionog plana.

Na sastanku, kojem je prisustvovalo oko pedeset predstavnika državnih institucija, regulatornih tijela, nevladinih organizacija, medija, sindikata i dr. kao i Tamara Puhovski, članica Savjeta međunarodne inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu, zaključeno je, među ostalim:

  1. Pozdravljen je kao ambiciozan sadržaj prvog Nacrta II Akcionog plana pri čemu je skrenuta pažnja na neophodnost efikasne implementacije mjera i aktivnosti koje budu usvojene;
  2. Učesnici skupa prepoznali su potrebu daljeg unapređenja transparentnosti svih institucija i tijela;
  3. Kao dragocjena ocijenjena su iskustva Hrvatske koja je predstavila Tamara Puhovski;
  4. Prepoznata je potreba objedinjavanja informacija o procesima
  5. Pozdravljena je odluka Operativnog tima da pokuša da revitalizuje servis „Glas građana – e-peticije“;
  6. Istaknuta je potreba dopunjavanja prvog Nacrta II Akcionog plana mjerama koje se tiču društvene odgovornosti posebno javnih preduzeća i ostalih privrednih subjekata u državnom vlasništvu pri čemu je ukazano da za unapređenja u ovoj oblasti već postoji baza u vidu normativnog okvira.

Tokom diskusije iskristalisala se potreba daljih konsultacija sa predstavnicima različitih državnih organa i institucija u vezi sa predloženim mjerama i aktivnostima II Akcionog plana.

Na sastanku je ukazano da Operativni tim ostaje otvoren za sve sugestije i da do narednih javnih konsultacija očekuje predloge, primjedbe i sugestije na adesu elektronske pošte Operativnog tima ogp@gov.me.

OPERATIVNI TIM PARTNERSTVA ZA OTVORENU UPRAVU