Operativni tim Partnerstva za otvorenu upravu održao je u petak VII sjednicu na kojoj je nastavljen rad na prijedlogu akcionog plana.
Na sjednici su usaglašene i konsenzusom usvojene sve predložene mjere i aktivnosti koje se tiču slobodnog pristupa informacijama, transparentnosti rada Vlade i e-Uprave osim predloženih mjera revitalizacije servisa „Glas građana – e-peticije“. Član Operativnog tima iz nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora Vuk Maraš izrazio je rezervu prema predloženom proširivanju servisa na jedinice lokalne uprave i zatražio da najprije servis profunkcioniše na državnom nivou ocjenjujući da je razlog nefunkcionisanja servisa nedostatak političke volje. Predstavnici Vlade u Operativnom timu su ocinenili da je proširivanje servisa na lokalnu upravu jedan od uslova revitalizacije servisa „Glas građana – e-peticije“.
Član Operativnog tima iz nevladine organizacije „Centar za građansko obrazovanje“ Boris Marić zatražio je da u radnu verziju akcionog plana bude vraćena mjera u dijelu slobodan pristup informacijama koja predviđa da na podportalu Ministarstva prpsvjete u elektronskoj formi budu objavljeni magistatski i doktorski radovi nosilaca javnih ovlašćenja.
Ukupno je do sada usaglašeno i uglavnom usvojeno konsenzusom više od 30 mjera i aktivnosti.
Operativni tim se konsenzusom usaglasio da bez obzira na činjenicu što je proces javnih konsultacija okončan prihvati razmatranje svih mjera i aktivnosti koje eventualno budu predložene do konačnog usaglašavanja prijedloga akcionog plana.
Za narednu sjednicu, koja bi trebalo da bude otvorena za javnost i održana u prvoj radnoj sedmici januara, ostalo je usaglašavanje preostalih mjera i aktivnosti kao i mjera i aktivnosti koje eventualno naknadno budu predložene.
Dijelu sjednice je kao gost prisustvovao menadžer Prijestonice Cetinje Dražen Blažić koga je Zajednica opština Crne Gore u petak predložila za člana Operativnog tima umjesto Miloša Prelevića koji je zatražio razrješenje dužnosti člana Operativnog tima Partnerstva za otvorenu upravu.
OPERATIVNI TIM PARTNERSTVA ZA OTVORENU UPRAVU