Drugog dana regionalne konferencije Partnerstva za otvorenu upravu (OGP) održan je panel na temu ,,Otvorena uprava i pružanje javnih usluga” na kojem su učestvovali Goran Jovetić, državni sekretar Ministarstva javne uprave, Goran Paštrović, program menadžer Respa-e, Gianluka Misuraca, Edna KaradžaNora Wolloch, World Summit Awards i Dragana Brajović, Respa Srbija.

„Reformu posmatramo kao sredstvo za dostizanje ključnog cilja, a to je zadovoljan građanin. U Strategiji reforme javne uprave zbog toga smo  prepoznali pružanje usluga kao ključni set aktivnosti“, kazao je državni sekretar Jovetić.

On je kazao da su, generalno posmatrano, aktivnosti podijeljene u dva pravca, implementacija Zakona o upravnom postupku i unapređenje elektronske uprave. „Posebno značajni rezultati postignuti su u oblasti unapređenja otvorenosti institucija, što je istovremeno dovelo do rasta zadovoljstva građana u rad uprave“, istakao je Jovetić.

„Veliki potencijal i značaj vidimo i u udruživanju i povezivanju pružanja usluga sa transparentnošću i otvorenosti institucija“ , kazao je Jovetić.

Događaj se organizuje u saradnji OGP-a, ReSPA-e, Vlade Sjeverne Makedonije i Vlade Crne Gore.

Partnerstvo za otvorenu upravu okuplja reformatore vlada, organizacije civilnog društva i građane kako bi zajednički  radili na uspostavljanju  odgovorne, transparentne uprave na usluzi građanima.

Crna Gora se prvi put OGP-u priključila 13. februara 2012. godine i kao zemlja učesnica potpisala Deklaraciju o otvorenoj Vladi. Aktivni status u Partnerstvu za otvorenu upravu Crna Gora je ponovo stekla 20. novembra 2018. godine, nakon što je Vlada Crne Gore usvojila novi Nacionalni akcioni plan (NAP) za sprovođenje inicijative Partnerstva za otvorenu upravu, čiju izradu je koordiniralo Ministarstvo javne uprave.