Kampanja „Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%“ koju su zajedno razvili Vlada Crne Gore i Elektrotehnički fakultet u Podgorici uz značajnu podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori i nevladinog sektora osvojila je drugu nagradu međunarodne inicijative Partnerstva otvorenih vlada u konkurenciji najboljih projekata iz 33 zemlje svijeta koji afirmišu uključivanje građana u javne politike.

Ovo prestižno priznanje dodijeljeno je crnogorskoj kampanji zbog, kako je navedeno, doprinosa u afirmaciji saradnje civilnog i javnog sektora i aktivnog uključivanja građana u javne politike.

Prva nagrada Partnerstva otvorenih vlada uručena je projektu iz Danske, dok je trećaplasirani bio projekat sa Filipina. Među 10 najboljih našli su se još i projekti iz Italije, Holandije, Meksika, Velike Britanije, Perua, SAD i Francuske.

Na ceremoniji dodjele nagrada, koja je održana u srijedu popodne (kasno uveče po srednjeevropskom vremenu) na nivou šefova država i vlada, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, najviši državni zvaničnici zemalja čiji su projekti osvojili prva tri mjesta govorili su o nagrađenim inicijativama i uručili nagrade pobjedničkim timovima.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je tom prilikom uručio nagradu koordinatoru kampanje iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Crne Gore Vuku Vujnoviću i profesoru Slobodanu Đukanoviću, koordinatoru Kreativnog programerskog tima Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici.

„Kampanja Budi odgovoran nas uči veoma važnoj činjenici, a to je da sadržajna i plodna saradnja sa građanima može obezbijediti javnim institucijama resurse, vještine i povjerenje potrebno za uspješnije sprovođenje javnih politika,” naveo je predsjednik Vujanović prilikom dodjele nagrade crnogorskom timu.

Predsjednik Vujanović je naglasio da ovaj projekat ne bi bio moguć bez naprednih akademskih znanja predstavnika Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, značajne podrške UNDP Crna Gora i Britanske ambasade u Podgorici, posvećenog rada inspekcijskih službi, i liderske vizije Ministarstva finansija.

Takođe, Predsjednik Crne Gore je izrazio naročitu zahvalnost odgovornim građanima i crnogorskim medijima na kontinuiranoj podršci kampanji „Budi odgovoran“, kao i nevladnim organizacijama Centru za demokratsku tranziciju, Institutu Alternativa, Građanskoj alijansi, Ekološkom pokretu „Ozon“ i NVO Green Home koje su podržale kandidaturu crnogorske kampanje za ovu prestižnu međunarodnu nagradu.

Partnerstvo otvorenih vlada je multilateralna inicijativa koja ima za cilj da bezbijedi konkretnu posvećenost vlada unapređenju transparentnosti, osnaživanju uloge javnosti u procesu donošenja odluka, borbi protiv korupcije i afirmaciji upotrebe novih tehnologija u cilju razvoja demokratije. Crna Gora je jedna od prvih zemalja koje su pristupile ovoj inicijativi i koja danas okuplja 64 zemlje svijeta.

BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU