Ministarstvo javne uprave i ReSPA će biti domaćini regionalne konferencije Partnerstva za otvorenu upravu (OGP) koja će se održati 3. i 4. oktobra u hotelu ,,Avala” u Budvi u sklopu Infofesta. Događaj se organizuje u saradnji OGP-a, ReSPA-e, Vlade Sjeverne Makedonije i Vlade Crne Gore.

Na događaju će se okupiti ministri regiona, službenici koji rade na poslovima OGP-a, IT stručnjaci, kao u predstavnici organizacija civilnog društva iz zemalja regiona (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Sbija, Crna Gora).

U radnom dijelu sastanka učesnici će diskutovati o procesu OGP-a u svojim zemljama i govoriti o specifičnim pitanjima otvorene uprave, dok će u drugom dijelu biti održan ministarski panel na temu ,,Kako otvorena uprava pomaže reformi u zemlji?”, te panel ,,Otvorena uprava i pružanje javnih usluga”.

Cilj regionalnog sastanka je razmjena iskustava i praktičnih rješenja u vezi sa implementacijom OGP procesa u zemljama Zapadnog Balkana, bolje razumijevanje procesa i osnovnih zahtjeva OGP-a, upoznavanje učesnika sa najnovijim trendovima u oblastima otvorene uprave, prezentacija regionalnih inicijativa u ovoj oblasti, kao i definisanje zajedničkih područja budućih intervencija.

Crna Gora se prvi put OGP-u priključila 13. februara 2012. godine i kao zemlja učesnica potpisala Deklaraciju o otvorenoj Vladi. Aktivni status u Partnerstvu za otvorenu upravu Crna Gora je ponovo stekla 20. novembra 2018. godine, nakon što je Vlada Crne Gore usvojila novi Nacionalni akcioni plan (NAP) za sprovođenje inicijative Partnerstva za otvorenu upravu, čiju izradu je koordiniralo Ministarstvo javne uprave.

Partnerstvo za otvorenu upravu okuplja reformatore vlada, organizacije civilnog društva i građane kako bi zajednički  radili na uspostavljanju  odgovorne, transparentne i uprave na usluzi građanima. Da bi postala član OGP-a, zemlje učesnice moraju podržati Deklaraciju o otvorenoj vladi na visokom nivou, donijeti akcioni plan za zemlju izrađen putem javnih konsultacija i obavezati se na nezavisno izvještavanje o njihovom napretku. Inicijativa Partnerstva za otvorenu upravu oformljena je 20. septembra 2011. godine, kada je osam država osnivača (Brazil, Indonezija, Meksiko, Norveška, Filipini, Južna Afrika, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države) usvojilo Deklaraciju otvorene uprave i objavile svoje akcione planove. Od 2011. godine, 79 zemalja učesnica OGP-a i 20 subnacionalnih vlada izvršile su preko 3.100 obaveza da svoje vlade postanu otvorenije i odgovornije.

Na portalu Partnerstva za otvorenu upravu Crne Gore https://www.otvorenauprava.me  dostupne su sve informacije o sprovođenju ove inicijative u Crnoj Gori.